Notice: Undefined variable: document in /var/www/vhosts/telsiurvsb/domains/demo.telsiurvsb.lt/public_html/templates/biuras20141030joomla/component.php on line 5

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/vhosts/telsiurvsb/domains/demo.telsiurvsb.lt/public_html/templates/biuras20141030joomla/component.php on line 5
"> Linkime, kad Šv. Velykos būtų Jums sveikos
Kai kuriems žmonėms džiaugsmingą Velykų laukimą temdo nerimas – kaip išvengti persivalgymo? Iš tikrųjų, gausiai vaišėmis, skaniais, kvapniais patiekalais nukrautas stalas yra didelė pagunda visko paragauti, o praradus saiką – galima ir nukentėti.
Persivalgymas – ne tik skrandžio apkrova, kai prastai jaučiamės nuo per didelio maisto ir gėrimų kiekio. Persivalgymas gali išprovokuoti rimtas ligas. Persivalgius pablogėja bendra savijauta. Gali svaigti galva, pykinti, darytis silpna. Dideliam maisto kiekiui suvirškinti reikia daugiau fermentų, organizmas dėl to patiria savotišką stresą. Daugiau darbo tenka skrandžiui, kasai, kepenims, tulžies pūslei. Visi šie organai turi dirbti didesniu pajėgumu. O jeigu šie organai yra silpnesni arba apie tai, kad jie negaluoja, dar nežinote, per didelis maisto ar gėrimų kiekis gali išprovokuoti negalavimą. Net ir kartą persivalgius, ypač, jei kartu vartojamas riebus maistas ir alkoholis, gali kilti kasos uždegimas. Taip pažadinamos įsisenėjusios virškinamojo trakto (skrandžio, kepenų) ligos.
 
Pateikiama keletas patarimų, kaip per šventes mėgautis ne tik artimųjų bendravimu, bet ir skaniais valgiais, gardėsiais bei gėrimais nekenkiant savo sveikatai:
- Pirkdami maisto produktus švenčių stalui, būtinai atkreipkite dėmesį į galiojimo laiką, o gamindami patiekalus laikykitės pagrindinių higienos reikalavimų.
- Pagrindinė taisyklė – neprisikrauti per daug maisto į lėkštę, o visko paragauti po truputį, riboti patiekalų kiekį, valgyti neskubant, pasimėgaujant.
- Kai pasijusite sotūs, daugiau nebevalgykite.
- Rinkitės tokius patiekalus, kurių rečiau valgote kasdien. Galima atsisakyti duonos.
- Sergantieji širdies-kraujagyslių ligomis turėtų vengti silkės, nes nuo didelio kiekio druskos padidėja kraujo spaudimas.
- Sergantieji virškinamojo trakto ligomis turėtų atsargiau valgyti patiekalus iš grybų. Grybai skrandyje virškinami net 3 valandas. Labai blogas derinys – grybai ir alkoholis: jeigu išsiskiria grybų nuodai, alkoholis sustiprina jų poveikį.
- Norintieji išvengti apsinuodijimo alkoholiu, turi jausti saiką, nemaišyti įvairių rūšių svaigiųjų gėrimų.
- Negerai valgyti visą vakarą ar dieną. Reikia padaryti pertrauką, pavaikščioti, pastovėti, pajudėti, išeiti į gryną orą.
- Likus keletui valandų iki šventinės vakarienės ar pietų patartina išgerti virškinimą gerinančios arbatos, mineralinio vandens. Sergantiems virškinamojo trakto ligomis vertėtų išgerti virškinimo fermentų. Jie pagreitina virškinimą.
- Valgant patartina atsisakyti didesnio kiekio skysčių, nes jie atskiedžia skrandžio sultis ir taip dar labiau apsunkina virškinimą. Gaiviaisiais gėrimais mėgautis geriau praėjus šiek tiek laiko po valgio.
- Pavalgius maistą geriausia nuo stalo nuimti ir padėti į šaldytuvą. Vėliau stalą vėl galima padengti.
- Saldumynus patartina valgyti po pertraukos.
 
 
Atgimusi gamta dovanoja pačią gražiausią pavasario šventę – šventas Velykas. Šviesos Jūsų namams, skaidrumo Jūsų mintims, gėrio ir grožio Jūsų darbams!