Notice: Undefined variable: document in /var/www/vhosts/telsiurvsb/domains/demo.telsiurvsb.lt/public_html/templates/biuras20141030joomla/component.php on line 5

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/vhosts/telsiurvsb/domains/demo.telsiurvsb.lt/public_html/templates/biuras20141030joomla/component.php on line 5
"> Telšių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras - apie švarias rankas ir maisto saugą naudojant išmaniąsias technologijas

Gruodžio 6 dieną, Telšių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras lankėsi Telšių „Atžalyno“ progimnazijoje ir su šios mokyklos aštuntokais diskutavo, kodėl svarbu nuolat plauti rankas bei rūpintis maisto sauga. Susitikimo metu mokiniai turėjo galimybę patys įsitikinti, kiek daug ant mūsų rankų mikroorganizmų bei patys ištirti maisto šviežumą, naudojantis mobiliąja „Elektronine nosimi“ (angl. FOODsniffer).

Telšių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistės vaikams uždavė klausimą, kodėl maisto sauga tokia svarbi mūsų gyvenime. Atsakymų būta įvairių, bet pats svarbiausias atsakymas, kad nesilaikant maisto saugos, nuolat gresia tikimybė susirgti ūminėmis žarnyno užkrečiamosiomis ligomis. Vis dėl to, nors daugelis tai žino, bet sergamumas šiomis ligomis eilę metų tik didėja. AIDS ir užkrečiamų ligų centro duomenimis 1996 metais Lietuvoje 100 000 gyventojų sergamumas ūminėmis žarnyno ligomis buvo 308 susirgimai, o praėjus dešimtmečiui padidėjo daugiau nei dvigubai, 2015 metais užfiksuoti 726 susirgimai tenkantys 100 000 gyventojų.

Todėl vaikų paklausėme, ką reikia daryti, kad apsaugotume save nuo užkrečiamųjų žarnyno ligų. Vėl gi mokinių atsakymai įvairūs, bet visus kartu sudėjus ir apibendrinus nusprendėme, kad yra 5 pagrindinės taisyklės, kurių reikia laikytis, kad maistas būtų saugus. Visų pirma laikytis švaros, t.y nuolat plauti rankas, antra – atskirti žaliavą nuo vartojimui paruošto maisto, kitaip tariant laikyti žalią mėsą atskirai, nuo jau paruošto maisto. Trečia taisyklė – gerai termiškai apdoroti maistą. Ketvirtoji – tinkamai laikyti maistą, o penktoji taisyklė – visada rinktis šviežią ir nesugedusį maistą, nes pradėjęs gesti maistas, yra puiki terpė mikroorganizmams daugintis.

Visuomenės sveikatos specialistės su mokiniais aptarusios svarbiausias taisykles, pakvieti atlikti tyrimą: nustatyti žalios mėsos šviežumą. Kadangi jaunoji karta neatsiejama nuo išmaniųjų technologijų juos labai sudomino galimybė ištirti mėsos šviežumą naudojantis „Elektronine nosimi“ ir mobiliuoju telefonu. Mokiniai tyrė tris mėsos mėginius: vištieną, kiaulienos gabalėlį ir kiaulienos faršą. Atlikę testavimą naudojantis „Elektronine nosimi“ nustatė, kad pirmi du mėginiai yra švieži, o trečiąjį – prieš vartojant būtina labai gerai išvirti.

Telšių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras mano, kad tokios naujos technologijos, kaip „Elektroninė nosis“ tūrėtų būti nuolat prieinamos mokiniams, nes tai puiki pagalba sudominti vaikus mokytis ir tyrinėti. Taip pat Telšių visuomenės sveikatos biuro kolektyvas dėkoja visai „Elektroninės nosies“ kūrėjų komandai už galimybę išmėginti šį puikų prietaisą bei pristatyti jį moksleiviams ir nors kol kas spėjome apsilankyti tik vienoje Telšių mokykloje, bet „Elektroninė nosis“ tikrai apkeliaus visas Telšių rajono ugdymo įstaigas.

Parengė Visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Dovilė Mickutė